Assalmualaikum. Sejak semalam hinggalah ke pagi tadi hujan lebat, mood pun suam-suam kuku saja jadi sekadar buat sandwich sebagai sarapan, tengahari mendendeng pulak.. Resepi kak Ummi ni memang sedap. Cukup segala perisa manis, masin dan pedasnya.. Suka sangat-sangat!!! Yela, kalau tak mana mungkin masuk majalah kan!! Resepi 5 star yang memang harus cuba!!!
DAGING DENDENG PANDAN
Bahan:-
- 500 gm daging batang pinang
- 2 cawan air
- * 2 batang serai - diketuk
- * 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
- 2 sudu besar cili kering yang dikisar
- 2 sudu kecil rempah kari daging
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu besar kicap pekat manis
- 1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
- 3 sudu besar gula pasir
- garam secukup rasa
- sedikit air (jika perlu)
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 1/2 cawan bawang goreng
- minyak masak secukupnya
Bahan Kisar:-
- 8 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm lengkuas
- 2 cm halia
Cara Memasak:-
- Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
- Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
- Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
- Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
- Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
- Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
- Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.
0 comment