Assalamualaikum. Satu lagi resepi yang harus cuba. Sangat sedap ye resepi pais ayam temasek ni diratah. Hahaha...Memang tak rugi cuba. Resepi ni masak malam tadi, gambar pun kabur-kabur...laparla hkatakan..xsempat nak ambil picture betul-betul. Hubby makan pun selera sangat! Siap ckp lagi boleh gemuk makan lauk sedap-sedap ni.hihi.. Apepun, layan...C n p resepi dari SBK! TQ :D
PAIS AYAM TEMASEK
Bahan²
1 ekor ayam _ dibelah dua dan dibersihkan
1 helai daun kunyit _ dihiris halus
2 helai daun limau purut _ disiat
2 cawan santan ( 1 biji kelapa )
2 camca besar gula melaka atau secukup rasa
1 camca besar pes asam jawa + 1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Perasa _ ( Ganti dgn pati ayam Tumix )
Daun pisang secukupnya
Bahan² Kisar
15 tangkai cili kering
12 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
1 cm lengkuas
Kunyit hidup sebesar ibu jari
1 batang serai
Cili padi
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan putih
Cara²
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan dan kacau selalu.
- Masukkan daun limau purut, jus asam jawa, santan, gula melaka dan kacau rata. Masak sekejap.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Tambah garam dan perasa / perencah pati ayam secukupnya, masak hingga pekat dan hampir kering.
- Sediakan daun pisang, letak ayam tadi dan tabur dengan hirisan daun kunyit.
- Bungkus dan semat dengan lidi.
- Bakar dalam oven 15 - 20 minit atau hingga perang keemasan, suhu sekitar 190°C.
- Hidangkan panas bersama nasi.
Catatan Mat Gebu..
:: CATATAN MAT GEBU ~ Mat buat 4 bungkusan dan setiap satu berisi dengan 2 ketul ayam. Daun pisang mat layur sekejap atas api, untuk mengelakkan ia pecah ketika membungkus pais ayam tadi. Selamat mencuba!!...
0 comment