AYAM

Barbequed Chicken

4:13 PM

Assalamualaikum. Semalam cuti am di btu ni. Jadi agak sesak saat membeli belah barang dapur. Ada juga tempat2 yang buat jualan murah. Tapi takde la murah mana pun. Bolehlah cuci2 mata sikit tengok baju seluar. Sudahnya stokin saja yang dibeli..hihii

Ayam BBQ memang selalu dibuat terutamanya bila masak nasi ayam. Dulu mel pernah up entri ayam BBQ yang sangat digemari. Kali ni cuba resepi lain pula.  Oleh kerana ada lebihan rempahnya, jadi mel panaskan seketika dan masukkan cili padi. Maka ayam ni cicah kuahnya sendiri. Memang sedap!


Berbequed Chicken
Resepi: Buku Chinese

Ingredients (Serves 4-6) :-
1 chicken, 1.5 kg
2 limes - garnish
2 red chilies - garnish

Marinade (Blend) :-
2 stalks lemon grass
1 in ginger
6 garlic cloves
5 shallots
1/2 bunch coriander roots
1 tbsp palm sugar - mel ganti madu
1/2 cup coconut milk
2 tbsp fish sauce
2 tbsp soy sauce
2 tbsp sesame oil, salt - mel tambah

Method:
1. Put the chicken pieces in a dish and pour over the marinade. Leave in a cool place to marinate for at least 4 hours or overnight.
2. Barbequed the chicken over glowing coals, or place on a rack over a baking tray and bake at 200C, 20-30 min or until the chicken is cooked and golden brown. Turn the pieces occasionally and brush with the marinade. (mel bakar atas dapur saja)
3. Garnish with lime wedges and finely red chillies.

You Might Also Like

4 comment

  1. Assalamualaikum mell menggoda sungguh ayam BBQ ni...terutama tang kepak tu mmg peberet Uj ni...

    ReplyDelete
  2. Salam mel.. wahhh.. menarik resepi ni ada santan dlm bahan perap.. jumaat ni hubby ada BBQ jabatan, biasa tun yg tolong perapkan ayam. nnti blh la tun try resepi nih..

    ReplyDelete
  3. sedapnya....boleh try kuali baru nanti

    ReplyDelete