DAGING

Kerabu Daging dengan Belimbing Buluh

10:10 AM

Assalamualaikum. Stok daging di rumah dah habis. Minggu lepas siap pesan pada ayah di kampung minta tolong beli daging 3 kg untuk dibawa pulang next week. Cukuplah tu stok sampai ke raya. Itupun kalau raya balik lerr. Kalau tak balik nampak gayanya kena berjimat la daging tu. uhuu

Hubby memang sangat sukakan daging especially daging bakar. Oleh kerana mangga muda tiada, jadi alternatif lain letak belimbing buluh. Sedap ratah. Resepi xde sukat2, main ikut rasa hati dan tangan. Kalau nak cuba pandai2 la adjust sendiri yekk.

Daging Bakar
Resepi: Jamie Oliver 

Bahan:
Daging
Garam
Lada hitam
5 spice powder

Cara:
1. Gaul semua bahan serata.
2. Bakar hingga masak.
3. Biarkan dalam 10 minit sebelum dihiris nipis.

Kerabu Daging dengan Belimbing Buluh
Resepi: mel

Bahan:
Daging bakar
Bawang besar - hiris
Belimbing buluh - hiris
Cili padi - cincang
Sos ikan
Gula
Daun sup

Cara: 
1. Gaul rata semua bahan.
2. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Hidang.

You Might Also Like

2 comment

  1. salam mel..

    buat terliur tengok kerabu daging tu..x pernah lagi makan kerabu daging..mesti sedap kan..

    ReplyDelete
  2. X sabar nak cari pokok belimbing. Huhuhu nak tanam.

    ReplyDelete