Assalamualaikum. Hujan lebat di luar rumah. Sejuk bukan main. Kebetulan line internet laju, mel update menu mudah. Sebagai kudapan saat bersantai. Licin dah pun, makan sambil borak2 tak sedar dah habis sebalang. InsyaAllah buat lagi esok lusa ^^
Kacang Tojin Goreng
Resepi: mel
Bahan2:-
200 g kacang tojin
*2 ulas bawang putih
*2 in halia (*Tumbuk)
1 tangkai daun kari - lurut daun
2 sb tepung beras
2 sb serbuk cili
2 sb serbuk kari
Garam secukupnya
Minyak gorengan
Air rebusan
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kacang. Biarkan seketika hingga masak. Matikan api dan toskan kacang.
2. Gaul kacang bersama bahan tumbuk (*). tepung beras, serbuk cili, serbuk kari dan garam. Sebatikan. Masukkan dalam peti ais dan perap dalam 15 - 30 min.
3. Goreng keemasan dalam minyak terendam. Setelah hampir masak, masukkan daun kari. Kacau rata sebelum diangkat.
4. Angkat. Jika rasa kurang garam, boleh taburkan sedikit garam sebelum dimakan. Hidang
*Tips: Kacang harus direbus dahulu agar tidak berminyak setelah digoreng. Terima kasih kepada bekas pembantu rumah mel yang bagi tips berguna ni.
Resepi: mel
Bahan2:-
200 g kacang tojin
*2 ulas bawang putih
*2 in halia (*Tumbuk)
1 tangkai daun kari - lurut daun
2 sb tepung beras
2 sb serbuk cili
2 sb serbuk kari
Garam secukupnya
Minyak gorengan
Air rebusan
Cara:
1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan kacang. Biarkan seketika hingga masak. Matikan api dan toskan kacang.
2. Gaul kacang bersama bahan tumbuk (*). tepung beras, serbuk cili, serbuk kari dan garam. Sebatikan. Masukkan dalam peti ais dan perap dalam 15 - 30 min.
3. Goreng keemasan dalam minyak terendam. Setelah hampir masak, masukkan daun kari. Kacau rata sebelum diangkat.
4. Angkat. Jika rasa kurang garam, boleh taburkan sedikit garam sebelum dimakan. Hidang
*Tips: Kacang harus direbus dahulu agar tidak berminyak setelah digoreng. Terima kasih kepada bekas pembantu rumah mel yang bagi tips berguna ni.
5 comment
1st time dgr...kacang tojin kacang mcm mana?
ReplyDeletesalam mel..
ReplyDeletememang best ni buat kudapan depan tv..x sedar sebalang habis dimakan..hehe..
Salam mel....
ReplyDeletetun dh boleh masuk dapur skrg!!!! hahahha... hepi... tp kalau bau ikan muntah lagi.. kui kui..
ape??? kacang tojinnnn???? hahhahahaaha.... are u sure tu nama dlm ic dia? hihi
Sesungguhnya kacang tanah tanpa kulit sebenarnya tapi mel amik nama dari tanah seberang itu yang dapat nama tu. Nak buh nama sebenar jadi kacang tanah tanpa kulit goreng giteww..penng kejap dengar nama...uhuu
ReplyDeleteni lebih sebotol pon xsedar dikunyah ni....
ReplyDelete