Assalamualaikum. Alhamdulillah lagi resepi berkaitan dengan belimbing buluh. Tengahari semalam masak nasi ayam hainan. Tapi mel buat nasi dan ayam sahaja. Makan dengan sambal belimbing buluh ni. Bertambah nasi! Rasa pedas dan manis2 sambalnya.
Nak buat pun sangat mudah. Sambil kemas dapur duk tumis sambal ni. Tapi kunci utama kenalah ada jeruk belimbing buluh tu ya. Oleh kerana sambal ni dah menjadi kegemaran, maka jeruk tu kenalah selalu ada dalam simpanan. uhuu.
Selamat mencuba!
Sambal Belimbing Buluh
Resepi; mel
Bahan:
*7 bj cili padi
*2 bj bawang merah
*1 bj belimbing buluh yang telah dijeruk (*kisar)
1 sb air jeruk dan 2 bj buahnya
Minyak, garam
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan kisar.
2. Masukkan air jeruk dan buahnya. Tumis sebentar dalam api perlahan
3. Perasakan garam.
4. Setelah pekat, angkat dan hidang
Resepi; mel
Bahan:
*7 bj cili padi
*2 bj bawang merah
*1 bj belimbing buluh yang telah dijeruk (*kisar)
1 sb air jeruk dan 2 bj buahnya
Minyak, garam
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan kisar.
2. Masukkan air jeruk dan buahnya. Tumis sebentar dalam api perlahan
3. Perasakan garam.
4. Setelah pekat, angkat dan hidang
1 comment
salam mel,
ReplyDeletenampak best dan sedap makan sambal tu..makan pun memang layan abis ni..huhu..