Sewing

Tutorial | Pattern Paper

1:07 PM


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum, Sejak 1-2minggu ni, internet superlah lambat. Tak kirala guna 3g atau tak. Sangat la menguji kesabaran. Hubby siap cakap lagi satelit jatuh, sebab tu xde line. Adoi.. Nak upload pic pun lambat amat. Kalau g masak tu, lepas makan pun picture tak habis upload lagi. Dah duk pedalaman, terima jela seadanya. Hari tu tutorial pattern paper yang nipis [ Tuto 1 ]. Ini hari pasal pattern paper yg tebal. Ambil dari buku menjahit Jepun Female Winter Ed. Nak paham pattern paper ni memang ambil masa. Sepatah haram tak paham. Gambar berselirat sana sini plak. Syukur alhamdulillah, lepas ni tak payah guna kertas minyak dah, tak perlu guna tracing wheel dah coz dah jumpa kertas minyak yang sangat nipis. Suke3!!

 Murah je k. RM1.30 dapat 4 helai. Saiz sama besar mcm kertas minyak biasa
So borong la 4 gulung. Dapatla 16 helai. Baru guna 1 helai ^^

 Dah ada kertas minyak nipis, bentangla atas pattern paper. Nampak x betapa nipisnya kertas minyak tu plus nampak tak pattern yg berserabut tuh? Nasib baik takde anak lagi, so seharian diperlukan untuk mengkaji line2 tu saja. Tulis sini, conteng sana, last2 paham dah sikit2

 Mulakan la melukis ikut pattern paper tuh. Guna pensil/pen dan pembaris ye

Dapat dah bahagian lengan ^^

 Tadaaaa....dapat dah pattern untuk satu baju.. 
Masa entri ni ditulis baju yang dibuat dari pattern yg digunting ni hampir siap
Nanti update pasal baju tu plak

Daaaa... :D

You Might Also Like

2 comment

  1. aku guna foolscap paper kertas kajang tu je. kertas mahjong dh beli, tp xtry lg. kertas mcm siti pki ni ada nmpak kt kedai, nt nak try la :D

    ReplyDelete
  2. kertas mahjong putih/coklat memg ada tapi susah maa nak guna. kertas ni paling senang!!ntah ape namanya, label tulis kertas minyak. aku belasah guna wat pattern. hahaha

    ReplyDelete