Sewing

Tutorial | Pattern Paper

9:55 AM

 
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum. 
Alkisah mencari tracing paper secara online memang tak jumpa, cari kat kedai pun takde.
Nak tak nak alternatif lain guna kertas minyak. Yang mendatangkan masalah, kertas minyak agak tebal. So kena guna tracing wheel untuk copy setiap satu pattern dari buku yang beli ritu.
Nak buat pattern guna baju sedia ada, risau ukuran tak tepat plak. Nak gunting pattern dari buku tu memangla sayang, beli mahal2 kang terkoyak, menangis tak sudah. Cuma kena pastikan pattern yang nak ditiru tu nipis. Kalau tak, mana nak nampak kesan tracing wheel tu.


Kaedah:
1. Bahan: Tracing wheel, gunting, pen.
2. Letak pattern paper di atas kertas minyak.
3. Guna tracing wheel mengikut bentuk yang ada pada patter paper
4. Gunting kesan yang ditinggalkan di kertas minyak
5. Jangan lupa tulis bahagian setiap pattern yang telah digunting (Lengan/Collar etc)

Hasilnya ^_^


Nanti nak buat tutorial bagi pattern paper yang agak tebal :D

You Might Also Like

0 comment