Assalamualaikum. Semalam beli
siakap kat pasar. Walhal dah selalu makan siakap dek kerana ayah aku
memang kaki pancing. Kadang2 tu stok kat rumah sampai berpuluh2 ekor
ada. Tapi tak simpan lama pun sbb ada org beli. Jual RM15 sekilo. Tapi
kalau ada kenduri, memg siakap jadi menu utama.hehe
Lama dah tak mengukus ni, jadi aku kukus saja ikan ni
Dah
cari resepi ikan stim ala thai di internet tapi semuanya dah cuba. Jadi,
ape yg aku buat aku kumpul semua resepi n combine kan semua bahan-bahan.
Jadila IKAN STIM ALA THAI versi sendiri punya! Tqla kepada semua resepi
yg aku ambil tu tp link xde sbb dah format laptop kan. Kira berani mati
ko main campur bahan2 masak ikan mahal ni. Kalau tak jadi, bg kucing
jawabnya. Tapi alhamdulillah sedap! Hubby kata lagi sedap dari yang
masak sebelum ni. Pedas pun pedas, masin, manis semua cukup. Kuahnya pun
pekat. Sedap di mulut kami tak tahulah sedap ke tak di mulut orang lain kan. Jangan ditanya mana pergi kepala ikan sebab masak 1/2 je nanti confirm tak habis. Nak makan 2 orang je. Aku masak hari ni mudah je, ada tempe dengan tauhu. Nak cepat masak sangat. Jadi lauk ini sajalah hari ini. Namun alhamdulillah ada juga rezeki.
IKAN SIAKAP STIM ALA THAI
Bahan-bahan:
1/2 ekor ikan siakap - sederhana besar
1 batang serai- ketuk
1/2 bj bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
4 bj cili padi -hiris
1 in halia - ketuk
1/4 kiub pati ikan bilis
1 bj limau kasturi- ambil jus
2 helai daun limau purut - buang urat
1 sb sos ikan
1/2 sb kicap cair
1/2 sb sos tiram
1 sb tepung jagung - bancuh dgn air
Gula
Daun sup, daun bawang
Kaedah:
1. Pastikan air di dalam pengukus telah dididihkan terlebih dahulu
2.
Masukkan semua bahan di dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, gula dan daun sup. Rata kan bahan2, di atas dan bawah
ikan
3. Masukkan juga sedikit air.
4. Kukus dalam 5-10min sehingga ikan masak.
5. Masukkan air bancuhan tepung, gula dan daun sup.
6. Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam. Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagi limau.
7. Hidang. Boleh dimakan dengan air asam atau budu
Memandangkan lama sudah tak minum air kelapa muda jadi belilah semalam, RM3 sebiji kelapa. Airnya banyak tapi isinya kurang tapi jadilah sebagai penghilang rasa kepingin tu kan. Tempe goreng sambal ni memang kegemaran. Kalau dah namanya tempe, masak apapun memang laju je makan. Masak apapun sedap je di tekak ni.
Resepi: mel
TEMPE GORENG SAMBAL
Bahan-bahan:-
1 paket tempe - potong dadu
3 sb tepung jagung
1/2 bj bawang besar
2 sb bahan kisar (CLICK)
Garam, gula
Serbuk kunyit
Kaedah:
1. Tempe yang telah dibersihkan dilumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung.
2. Goreng tempe hingga garing. Angkat dan toskan.
3. Ambil sedikit minyak gorengan tempe tadi. Tumis bawang besar hingga kekuningan.
4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Matikan api.
7. Masukkan tempe yang telah digoreng. Kacau sebati
8. Hidang
TEMPE GORENG SAMBAL
Bahan-bahan:-
1 paket tempe - potong dadu
3 sb tepung jagung
1/2 bj bawang besar
2 sb bahan kisar (CLICK)
Garam, gula
Serbuk kunyit
Kaedah:
1. Tempe yang telah dibersihkan dilumur dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung.
2. Goreng tempe hingga garing. Angkat dan toskan.
3. Ambil sedikit minyak gorengan tempe tadi. Tumis bawang besar hingga kekuningan.
4. Masukkan bahan kisar. Tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan garam dan gula.
6. Matikan api.
7. Masukkan tempe yang telah digoreng. Kacau sebati
8. Hidang
3 comment
salam kenal..
ReplyDeleteberselera tgk lauk ni..
@Rohah | Salam kenal dear ^_^
ReplyDeleteHmmm...enaknya...
ReplyDelete