بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum. Nampaknya Ramadan kali ini Allah pilih mel untuk diduga dengan batuk, selesema dan demam. Alhamdulillah. Kalau ada yang demam macam mel juga, banyak2kan bersabar ye. Allah nak gugurkan dosa kan? Moga Allah beri kesihatan yang baik, kesabaran dan kekuatan untuk kita semua beribadah tak kira apa jua dugaan yang ditimpakanNya. Amiin
Sejak demam ni memang tak boleh langsung mengadap laptop. Berat sangat kepala. Allah. Alhamdulillah hari ni dapat juga kongsi resepi sambal tumis yang dimakan dengan mini murtabak kelmarin. Biasa mel buat banyak dan simpan untuk seminggu. Mel buat sambal nasi lemak juga guna resepi ni cuma step akhir letak ikan bilis goreng dan bawang besar. Selain dari tu boleh makan dengan mee/mihun goreng, pisang/keledek goreng. Cicah dengan pulut pun ok. Memang sedap. Rasanya pedas2 manis. Selamat mencuba
Sambal Tumis
Resepi: mel
Bahan:
1 in asam jawa
Minyak
Air
Gula merah
Garam
Bahan kisar:
10 bj cili kering
1/2 bj bawang besar
5 bj bawang merah
5 bj bawang putih
1 in halia
1 in belacan
Sedikit ikan bilis
Cara:
1. Bahan kisar: Goreng sebentar semua bahan kecuali ikan bilis. Angkat dan toskan. Masukkan dalam pengisar bersama2 ikan bilis dan sedikit air. Kisar halus
2. Asam jawa juga digoreng sebentar. Angkat. Bancuh sedikit dengan air. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
4. Masukkan pes asam jawa, gula merah, garam dan air. Kacau
5. Perlahankan api. Biarkan sambal masak selama 1-2 jam hingga pekat
6. Setelah pekat, rasa sekali lagi. Cukup segala rasa, boleh matikan api.
Resepi: mel
Bahan:
1 in asam jawa
Minyak
Air
Gula merah
Garam
Bahan kisar:
10 bj cili kering
1/2 bj bawang besar
5 bj bawang merah
5 bj bawang putih
1 in halia
1 in belacan
Sedikit ikan bilis
Cara:
1. Bahan kisar: Goreng sebentar semua bahan kecuali ikan bilis. Angkat dan toskan. Masukkan dalam pengisar bersama2 ikan bilis dan sedikit air. Kisar halus
2. Asam jawa juga digoreng sebentar. Angkat. Bancuh sedikit dengan air. Ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
4. Masukkan pes asam jawa, gula merah, garam dan air. Kacau
5. Perlahankan api. Biarkan sambal masak selama 1-2 jam hingga pekat
6. Setelah pekat, rasa sekali lagi. Cukup segala rasa, boleh matikan api.
2 comment
Assalamualaikum mel sedap sambal tumis ni klu dpt digandingkan dgn nasik lemakkan mel...
ReplyDeletesedapnya.
ReplyDeletebuat inti burger malaysia ni..
hari ni mel masak apa tu?
take care ye..