Assalamualaikum. Syukur alhamdulillah menjelang Ramadan ni, nenas belakang rumah sudah boleh dipetik. Masaknya pun sedang2. Sebiji masih di pokok, kecil lagi. Semalam mel buat pajeri nenas kegemaran. Dan selebihnya mel frozenkan untuk kegunaan Ramadan nanti. Biasanya Ramadan, pajeri lah lauk yang paling dirindui. hihii
Duk potong2 nenas, ngap2 masuk dalam mulut. Manis nenasnya. Abaikanlah pemotongan yang tak serata tu. Pisau tak berapa tajam. Tuannya pun tak pandai sangat mengerjakan nenas..uhuu
Mel potong kecil2. Letak kertas minyak pada talam. Lepas tu baru susun nenas satu2. Buat 2-3 lapis. Mel bekukan semalaman. Esok paginya mel masukkan dalam plastik dan masuk kembali ke dalam peti ais. Bila mahu digunakan keluarkan saja. Caranya sama macam buat frozen karipap. ^^
Selamat mencuba
Sumber: Wiki
5 comment
ooo...mcm tu.
ReplyDeletenak potong nenas mmg kena guna pisau yg tajam....kalau x mmg tak cantik licin.
sedapnya nenas....buat air bulan puasa...yummyyyy
Bagus .nanti akak nak buat camtu lah. Akak punya pun kecik lagi belum boleh dipetik.
ReplyDeletebagus idea buat macam ni kan mel..x la membazir..
ReplyDeleteIlmu baru ni...bru tau...
ReplyDeleteBaru je buat pajeri nenas...:)
suka jus nenas tp dh lama berpantang
ReplyDelete