Assalamualaikum. Menu pasta pula. Beralih sekali sekala dari menjamah nasi. Lagipun nak buat pun mudah sangat. Sambil tumis sos, bolehlah rebus bowtie nya.
Oh ya, cuba periksa logo halal pasta atau produk luar negara anda. Ada tak yang dari Australia? Ada penarikan sijil pengiktirafan oleh Jakim tahun lepas. Alhamdulillah semua stok rumah ni tiada kaitan dengan pembatalan ni. Kalau ada stok maknana dari 2 badan yang dibatalkan ni, nampak gayanya ke buang atau sedekah kat orang lain la. Boleh periksa di web berikut JAKIM
Selamat mencuba
Bowtie Goreng
Resepi: mel
Bahan (2 orang):
40 keping bowtie – rebus al dente
½ bj bawang besar – hiris
5 bj cili padi – ketuk
1 in halia – hiris panjang
2 tangkai daun selasih – tak perlu lurut
2 ketul ayam
4 sb Lingam's sos cili Thai
Lobak - dadu
Garam, gula
Minyak tumisan
Hiasan:
1 keping dada ayam – goreng dan carik
Lemon
Daun sup
Bawang goreng
Cara:
1. Tumis bawang besar, cili padi dan halia bersama hingga kekuningan.
2. Masukkan sos, ayam serta sedikit air. Biarkan ayam masak.
3. Kemudian masukkan bowtie, daun selalasih dan lobak. Kacau rata
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Matikan api. Masukkan dada ayam yang telah dicarik.
6. Hias dengan daun sup dan bawang goring serta lemon sebelum dihidang.
Resepi: mel
Bahan (2 orang):
40 keping bowtie – rebus al dente
½ bj bawang besar – hiris
5 bj cili padi – ketuk
1 in halia – hiris panjang
2 tangkai daun selasih – tak perlu lurut
2 ketul ayam
4 sb Lingam's sos cili Thai
Lobak - dadu
Garam, gula
Minyak tumisan
Hiasan:
1 keping dada ayam – goreng dan carik
Lemon
Daun sup
Bawang goreng
Cara:
1. Tumis bawang besar, cili padi dan halia bersama hingga kekuningan.
2. Masukkan sos, ayam serta sedikit air. Biarkan ayam masak.
3. Kemudian masukkan bowtie, daun selalasih dan lobak. Kacau rata
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Matikan api. Masukkan dada ayam yang telah dicarik.
6. Hias dengan daun sup dan bawang goring serta lemon sebelum dihidang.
1 comment
sedap ni...so sorang 20 bowties la ye...
ReplyDelete