بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum. Pagi2 buta dok update blog. haha. Subuh jam 4.56, jadi jam 6 pagi dah terang benderang dah. Kalau puasa tu, 6.20 dah boleh berbuka. Makin awal waktu nih.
Sarapan apa pagi ni?
Melihatkan pandan yang merimbun, buatlah kuih muih yang guna pandan.
Dakpelah, yang penting sedapp!
Takdelah susah2 nak tunggu balik semenanjung baru nak makan.
Dah pandai wat sendiri. Alhamdulillah
Puteri Ayu
Sumber:Rohah
Bahan-bahan:
5 biji telur
250gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* *(ayak)
300gm gula halus
2 sudu kecil ovelette
250ml santan
Sedikit pewarna hijau
2 camca teh paste pandan - mel ganti dgn perahan pandan segar
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Inti kelapa:
2 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam
Cara menyediakan inti kelapa:
1.Satukan semua bahan inti dan gaul sebati
2.Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan
3.Isikan inti kelapa dan tekan sehingga padat
Cara membuat dan mengukus kuih:
1.Panaskan kukusan.
2.Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
4.Kacau lagi hingga sebati.
5.Sapu sedikit minyak pada acuan.
6.Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
7.Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit (saya kukus 10 minit dengan api sederhana).
8.Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
Sumber:Rohah
Bahan-bahan:
5 biji telur
250gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder* *(ayak)
300gm gula halus
2 sudu kecil ovelette
250ml santan
Sedikit pewarna hijau
2 camca teh paste pandan - mel ganti dgn perahan pandan segar
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)
Inti kelapa:
2 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar tepung ubi
1/2 sudu kecil garam
Cara menyediakan inti kelapa:
1.Satukan semua bahan inti dan gaul sebati
2.Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan
3.Isikan inti kelapa dan tekan sehingga padat
Cara membuat dan mengukus kuih:
1.Panaskan kukusan.
2.Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan santan berselang seli dengan tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna.
4.Kacau lagi hingga sebati.
5.Sapu sedikit minyak pada acuan.
6.Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
7.Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit (saya kukus 10 minit dengan api sederhana).
8.Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.
7 comment
Assalam ...
ReplyDeletesedapnye mel...akk pon dah lama x buat kuih ni...
Tang kelapa tu x pe...janji boleh lg mkn...hi2
Suka kuih ni tapi malas nak buat. Rasa nak makan beli je. Makan sorang2 budak2 x suka
ReplyDelete[ Rohah ] - Memang sedap resepi dari blog akak ni. Makan tak pandang langsung rupa kuih, terus masuk mulut. Sedap sangat! hiihi
ReplyDelete[ Suzie ] - Mel pun makan berdua je. Buat 1/2 adunan. Kalau tak jenuh nak perabih..Kalau ada orang jual sini, memang sampai bila mel xmo wat sendiri.uhu
ReplyDeletemesti sedap pes pandan segar. sy ni xde daun pandan. org xde tanah. mahal gak kelapa parut eh..tempat sy RM1.80 kalau tak silap lah..selalu main order jek org beli kan....
ReplyDelete[ fazianbatrisyia ] - Mel pun duk sini baru pantau2 harga, duk selangor dulu main beli je..uhuu
ReplyDeleteX pelah...ok la tu lg kelapanya...jnji smpi masok perut...hehe..., sedapnya sarap mkn puteri ayu...lama x buat mnjak ada anak kecik ni...nak tepek kelapa tu...yg ambik msa skit tu....
ReplyDelete