Mee | Mihun | Spaghetti | Laksa | Pasta

Spaghetti Carbonara Mushroom Berkrim

9:36 AM

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum. Sebak hati aku, hampir menitis air mata membaca kisah ibu & bayi yang sindrom down yang xdapat pulang tu. Semoga pengalaman ni mengajar ibu tu erti sabar & kita yang lain bolehlah ambil iktibar. Kalau travel ke mana2, selain dari duit yang melebihi tapi kena make sure maklumat kedutaan Malaysia diketahui. Kot2 jadi kes sebegini, taulah nak rujuk sape. Alhamdulillah semuanya sudah kembali selamat dengan bantuan MAS & Tourism Malaysia. Orang kalau hatinya baik, fikir kesusahan orang lain, akan sedaya upaya nak tolong. Sesiapa yang menghulurkan sumbangan dari segi kewangan & pertolongan tu, korang memang terbaiklah!!

Wooo...air masih xde untuk hari ke lapan. Semalam masak nasi goreng,  hari ni pun masak nasi goreng. Teringin juga nak masak rendang, tapi memikirkan kena basuh blender, basuh periuk kuali banyak2, mana nak cari air. Kena tahan dulu nafsu ni. Ku tayang saja hidangan 2 minggu lepas. Kalau dah namanya mushroom, memang aku suka. Aku buat 1/3 saja dari resepi & agak kering, ape yang kelam kabut masak sorang2 pun aku tak tahu. Tapi sebenarnya masa ni perut dah lapar sangat, jadi main campak dalam kuali saja. Tau..tau dah siap dah spaghetti. Sedap juga. Alhamdulillah


Spaghetti Carbonara Mushroom Berkrim
Resepi: ja

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
1/2 bungkus spaghetti (tak kisah apa jenis pun)
1 tin sos carbonara Prego
Sedikit isi ayam atau daging - mel guna ayam kisar Ramly
Bawang putih (cincang) - 1 ulas
Bawang merah (cincang) - 2 bj
Mushroom butang (dihiris) - letak cendawan 4 bj shiitake
1/2 cawan susu segar
Sedikit daun parsley
Garam secukup rasa
Lada sulah

Cara-cara
1. Macam biasa laa spaghetti di rebus. (letak sedikit margerin@minyak untuk elak dia melekat). Toskan dan asingkan.
2. Tumiskan bawang putih dan merah tadi. dah naik masak masukkan daging kisar tadi. sampai ia masak k.
3. Masukkan sos carbonara kacau bersama-sama dengan daging tadi.
4. Masukkan mushroom tadi dah gaul hingga sebati.
5. Nampak dah pekat sikit masukkan susu segar tadi sedikit demi sedikit sampai ia berkrim.
6. Untuk hiasan letak daun parsley di atas sos tu tadi bila dihidangkan. 


 **Lepas step ke 5, aku masukkan spaghetti dalam sos & kacau hingga sebati. Lepas tu baru angkat & tabur daun parsley**

You Might Also Like

3 comment

  1. Yelah, kesian kan... dahlah anak sakit dok pulak di neg orang... semoga Allah lindungi dia... aminn... Ops! nak sikit spagheti yg mengancam tu... heee terlior!

    ReplyDelete
  2. kak fiza pun ada juga terbaca kisah tu...mmg x patut betul air asia ni...x dak perikemanusiaan langsung...cam la campak tu boleh bawa mati...haishhhh...tahniah buat MAS...sedapnya Mel spagheti tu...masih x de air yer...hurm....sabar yer...

    ReplyDelete