Kesihatan

Beringat sebelum terkena

5:42 PM

Google
 Everyday tak sah kalau tak buka facebook?Tak sah kalau x twit sana, twit sini?
Berapa lama mengadap laptop/Iphone etc korang everyday?
Sekadar 3-4jam?Atau lebih?
Ape jadi pada mata korang?
Ada rasa mcm tak leh bukak?
Or mata korang memang dlm condition terbaik even ngadap skin lappy lama2?
Mata sy digunapakai utk ngadap laptop dlm tempoh 7-8jam everyday (Kadang2 lebih k)
Tp bila dh mlm memang xleh kena cahaya
Kadang2 habis je tutup lappy bila petang, dh sakit mata
Berair dan xleh terima sebarang cahaya
Walau saya tgk lappy dlm jarak yg jauh, still sakit mata gak
Mula2 ingat puncanya cahaya terlebih ke ape tp bila dikaji selidik oleh diri sendiri baru tahu puncanya.
Masa ngadap laptop, mata tidak di'kerlip'kn secukupnya
So, mata jadi kering dan berair

Hari tu terbaca dlm TheStar pasal isu mata ni
TheStar: Our eyes in the modern world
Date: 16 Oct 2011

"Our eyes are naturally developed to focus six metres (20 feet) in front, and if we look at a screen located less than a metre in front of us, we have to use our internal eye muscles to get the screen in focus. This can result in “eye-strain”, which may be very uncomfortable for some people and difficult to resolve. "

"In summary, our eyes are not designed to look at the computer screen for hours each day. This can take a toll on our overall health, especially if we have co-existing dry eye and MGD (meibomian gland dysfunction or blepharitis. MGD is very often unrecognised as a cause of eye discomfort) "

2 petikan kt atas ni kita kenala tahu to avoid mata kita tak leh digunapakai dlm tempoh yg lama
Bila difikir-fikir, mata adalah aset terpenting dlm tubuh kita
Bg yg memang dh kerjanya ngadap lappy ie buat design, pastikan mata korang dijaga sebaiknya

For me, ini yg sy buat:
1. Amalkan pemakanan sihat utk mata
2. Rehatkan mata seketika masa working hour
3. Kerdipkan mata sebanyak mungkin masa ngadap lappy
4. Pastikan jarak mata/muka jauh dari skrin lappy/hp
5. Guna penitis mata ~ Kalau dh terdesak baru guna
6. Letak air dalam mata

Selamat Menjaga Mata ya

p/s: Lepas baca entri ni, kerdipkan/rehatkan mata anda ya :)

You Might Also Like

0 comment