TIPS

DIY| Servis Kereta Anda

3:59 PM

Tips ni berguna bagi orang yang ada kereta tp tak berapa tahu nak servis sendiri mcamana
Ataupun bagi orang yang memang suka bab2 kereta ni
Kalau duit korang dah banyak, xpela nk g hantar servis
Kalau percuma lagi no hal la kan, hantar je pusat servis. Tunggu kejap n dah siap
Kalau orang yg duit ala kadar je ada, nak bayar hutang sana sini lagi, DIY la penyelesaiannya

Kalau sape2 nak berjalan jauh tu, tips ni harus/wajib buat ye
Ada byk lagi tips selain dari yg dinyatakan di bawah ye
Ini cuma beberapa tips sahaja untuk diperiksa sebelum memulakan perjalanan

DIY - Servis Kereta Anda

1. Minyak enjin - Kedudukan paras minyak mesti berada di kedudukan 'max' atau in between min-max!

2. Radiator - Berada di paras max ( Check semasa enjin sejuk)

3. Sub tank - Perlu ada air tapi tak boleh penuh air nya

4. Power Steering  - Lihat kedudukan min-max. Minyak ATV mesti sama dengan minyak gear box. 

5. Minyak brek -  Lihat kedudukan min-max. Minyak brek ~ sama minyak clutch

6. Air untuk cuci cermin kereta harusla tengok kn ada ke tak

7. Level air bateri - Jika guna air

8. Tayar - Periksa bunga dan tekanan tayar. Keadaan tayar elok ke tak

9. Lampu - Lampu brek, lampu depan, lampu signal. Kalau takder org nak tolong tgkkan lampu brek, park kereta di dinding n tengokla lampu signal belakang n lampu brek berfungsi ke tak. Yela, mana nak pijak brek lagi, nak tgk lampu kat belakang lagi kan!

Tambahan

1. Ada torchlight dalam kereta - Beli torchlight yg bukan sahaja boleh menyuluh ketika gelap tetapi beli yg siap bermagnet, yang boleh memotong seatbelt dan boleh memcahkan cermin ketika kecemasan

2. Jumper cable - Beli la yg berkualiti sikit. Jgn beli di supermarket biasa yang harga RM20 tu je

3. Hazard Triangle - Harus ada. Kita tak tahu bila waktu kecemasan datang

Selamat Servis Kereta Anda!

Kredit pic: Google
Info: MHI TV3

You Might Also Like

0 comment