RESEPI

Kerabu Mangga Thai

8:24 AM

Assalamualaikum. Al kisahnya masa kerja di JB dulu, every week memang akan window shopping la kat Taman Universiti. Kekadang kat floor bawah tu ada gerai kecil/bazaar jual produk seni macam baju, tudung, selipar etc. Kalau ada gerai macam tu, tempat yang dituju gerenti gerai jual kerabu mangga.

1 paket = RM 5
Banyak woo plus sangatlah sedap. Aku siap bawa balik Segamat lagi nak bagi family aku rasa. Tapi berapa kali je leh mkn coz pastu gerai tu dah xder dah. Part yang bestnya aku sempat mintak resepi kat penjual tu ~mayb org thailand kot cz slanga lain je~. Sesiapa yang nak cuba memang aku recommend k sebab sangat sedap! kat tekak aku!


Resepi asal: Abg Thai@JJ Taman U
Diolah: mel

KERABU MANGGA THAI

Bahan:
1 bj mangga/pelam epal - cincang halus
1 sb serbuk cili
1 sb sos ikan/garam
1 sb jus limau kasturi
1 sb udang kering - rendam, toskan dan tumbuk
2 sb kacang tanah - goreng dan tumbuk kasar
3 bj cili padi - cincang halus
Gula

Kaedah:
1. Campur semua bahan dlm bekas. Gaul sebati
2. Hidang

p/s: Dia xguna pelam epal or pelam biasa coz memg tak sakit gigi. Pelam thailand agaknya.haha

You Might Also Like

2 comment

  1. wah mkann kesukaan nie...som tam..tpi lebh suka udang kering dignatikan ngn ikan bilis...

    ReplyDelete
  2. @Anees: samalah!memang kegemaran ^^

    ReplyDelete