TIPS

TIPS | Do-Dont Question?

10:32 AM

Sometimes kalau jumpe kekwn atau bergaul dgn org, ada saja benda yg diborakkan.
Tp ramai gak di kalangan kita yg slalu tanya soalan yg tak sepatutnya.
And also ramai gak di kalangan kita yang cara menegur tak kena tempatnya.
Kalau teman baik mungkin no hal la tp kalau sekadar kawan tp tak rapat, plz behave urself k dlm berkata2 mahupun mengajukan sebarang soklan.
Pernah dgr pepatah "Lidah Setajam Pisau" or "Terlajak Perahu Boleh Diundur, Terlajak Kata Buruk Padahnya".
Dgn lidah/kata2 kita boleh sebbkan org sakit hati & boleh sampai bermusuh
Walaupun kita kekadang tak terniat dgn ape yg kita nk cakap tp mungkin leh buat org rasa terhina k.
Tips ni patut digunapakai sewaktu kenduri, merewang, kursus, borak2 dlm opis & hari raya also k!


1~ Member yg dh 2-3thn++ kahwin tp still takder cahaya mata


Dont: Ko bila nak ada/dapat anak?
[Big mistakes!!Anak tu kn ketentuan/rezeki dr Tuhan.Kalau berusaha mcmana sekalipun, dh xder rezeki nk wat cner]


Do: Bgtau la sumthing yg boleh membantu pasal kaedah2 tuk dpt anak yg member tu tak cuba lagi mcm bayi tabung uji mcm Tunku Azizah Fertility Foundation (TAFF) atau elakkan perbincangan tentang anak2/bayi/mengandung/bersalin etc

2~ Member yg dh menganggur/kerja kontrak setelah 1-2thn grad


Dont: Paling famous punya que ialah kerja ape ko skrg?
[Kenapa kita sibuk2 nk amik tau urusan org lain kalau kita dh sedia maklum member tu menganggur]


Do: Help la kekawan tu cari keje skali or recommend dia tentg sesuatu tmpt yg perlukan pekerja. Even sbgai part timer pn, yg penting pengalaman yg blh diperolehi.


3~ Member yg still tak kawin lagi tp umur dh nak masuk 30an 'for ladies only'


Dont: Tanya soklan bila ko nk kahwin?Or sibuk2 ckp/bgt tentang seronoknya kahwin, seronoknya ada anak/ hidup bekeluarga tnpa ditanya pn.
[Org tak kawen lg xleh rasa k apa yg org dh kahwin rasa. Seronok atau tak hidup pas kahwin. Jd kalau cite byk pn diaorg just lh dgr je]


Do: Aku selalu doakan ko sentiasa senyum, sentiasa bahagia dan cepat sampai jodohnya. Mungkin jodohnya lambat, Tuhan nak bagi sumthin yg special nanti.


4~ Member yg baru bercerai or ada family prob


Dont: Ask sumthing yg leh wat dia ingat pasal masalah yg dihadapinya tu?
[Kita tak perlu sibuk2 tanya msalah dia kalau dia tak citer/mintak pndapt k. Hanya empunya badan yg tau masalah dia sendiri. Jgnlah kita serkap jarang atau tuduh mcm2 k]


Do: Ajak ler dia g ceramah motivasi ke, g sopink ke or belikan dia buku sebgai tanda sokongan pada dia. Kadang2 kita ni nk ckp takut tersalah ckp jd try sesama sibukkan diri dgn dia. Kalau nak borak2 pn, borak la sumthin yg lawak ke, artis ke, pasal keagamaan pn boleh k.



5~ Member yg mukanya penuh jerawat/parut


Dont: Teruknya muka ko! Tak berubat ke?
[Mana ada org nk muka berjerawat kn? ]


Do: Kalau nk sentuh hal2 muka/kecantikan pn, bgla some advice yg berguna. Jgnlah bg tips yg sama suh cuci muka,letak toner n pkai pelembap yg slalu member tu amalkan tp still tak berkesan.. So, sama2 cari jln penyelesaian k. i.e: guna cara tradisional, bhn semulajadi or guna product yg dpt good review. product murah tak semestinya tak bagus



6~ Bau badan member yg baunya kurang enak 


Dont: Busukla ko ni.Tak mandi ke?Tak pakai perfume ker?
[Tak kesian ke kat member tu.Mesti rasa terhina tau]


Do: Jgn jauhkan diri dr dia. Slow talk ler dgn dia pasal bau badan dia.
[Sy pernah bg deodoran kt my classmate yg duk sebelah sy cz bdn dia berbau. Tp dia memg tak tau bdn dia ada bau.Pas2 dia hepi cz bdn dia dh tak berbau.Win-win situation k]


7~ Time tgk badan member yg terlampau kurus/gemuk


Dont: Kurusnya/gemukknya badan ko ni + sambil pegang2 bdn member 2
[Ayat memg tak salah tp tanyala sape2 pn, memg akan terasa k.Mgkin member tu gembira dgn tubuh bdn dia. Yang kita sibuk2 nk complain psl bdn dia pehal kn]


Do: Tgk la cara pemakanan member tu. Kalau cara makannya terkawal, ok la.Kalau main hentam je, tegur2 la skit. Yang gemuk bgtau la cara makannya salah, yg kurus plak tegurla suh mkn makanan berkalori tp berkhasiat.


8~ Menjamu selera makanan yg kurang enak di rumah member


Dont: Yukss!!Eii, tak sedap makanan ni.
[Org yg masak mkanan 2 mesti akan sakit hati k. Macam tak dihargai]



Do: Tipah, pe kata lain kali kurangkan garam/gula skit, mesti lagi sedap. Bukan nk ngajar ko masak tp kalau ko try mana tau lh tambah skill memasak.
[Tegur cara lembut.Guna ayat lembut tp tegas]



p/s: Pendapat peribadi + sedikit pengalaman yg lh guna dlm khdupan seharian.

You Might Also Like

0 comment