TIPS

TIPS | Shopping on9

10:14 AM

Kegilaan shopping on9 bagi warga perempuan di luar sana makin menjadi2 sejak 2-3 thn ni kan?? Sy pn turut join kegilaan yang melanda ni..Tp mula aktif beli-belah scra on9 ni ms thn 2009. Banyak masa terluang time kerja masa tu, jd shopping on9 la kerjanya. Tgk blog cni, blog sana, beli kt blog cni, beli kt blog sana sampai habis 1/4 dr gaji kekadang tuh. Tp skrg dh bosan nk shopping on9. Lagi2 sejak dh kawen ni, kena save duit tuk byk benda (baby, honeymoon ke-2/ke-3/ke-4/seterusnya, rumah, kete and so on). So, part shopping on9 yg gila2 dulu mesti dicatu oleh diri sendiri aka mesti sedar kedudukan kewangan sendiri  laaa..Kebanyakan penjual on9 skrg jual shawl, alat mekap, baju, kain pasang, beg, diy craft, kad, produk kawen, produk baby n etc. Adalah skit brgan lelaki yg dijual cam produk bola, tshirt, kasut, accessories and etc. Kepada kekawan yg baru nk berjinak2 ng shopping on9 ni, byk pros & cons nya ye.^_^

Pros:
1. Jimat duit minyak/tol/parking. Yela, xperlu kuar naik lrt ke, kete ke semata2 nk shopping.
 
Pilih makcik!!!Pilih!!!Pilih!!!Pilih!!!hihihi
2. Tak perlu bersesak2 ng org or ng traffic jam..Kalau ada sale, mesti penuh ngan org. Nak cari parking pon susah amat.Tak kirala anak dara ke, mak budak ke, bapak budak pon turut shopping gak. {Bw budak kecik g shopping memg susah bila budak meragam k}

Nak beratur tgu shopping complex bukak pun amik byk masa tau!!
3. Jimat masa. Kalau rumah dekat ng shopping complex ok la, kalau rumah jauh, nk sampai pon kena mik masa 1 jam, jenuh la gi2. Lagi2 kalau kita ni jenis yg bz, hr sabtu pon kerja, mana la ada masa nk g kuar shopping kn.

4. Tak perlu bersolek cantik2, just duk depan lappy je. Pompuan ni kalau nk kuar perlu makeup, gosok baju, gosok tudung, nk cari baju sesuai yg nak dipakai pon mik masa, pahtu kalau yg pakai tudung, nk cari tudung yg padan plak, nk cari keronsang mana  yg sesuai gak.. Kalau trend skrg yg pakai shawl tu, kena mik masa nk belit2, nk letak2 pin, nk letak bunga sana cni la. Itu belum nk cari beg mana yg sesuai tuk diguna. Tul tak girl2 kt luar tuh???

5. Brg tak mudah dapat kat Malaysia. Sekarang trend beli baju import dr korea/ jepun, so baju yg kita beli tu tak sama ng baju org lain la kiranya. 

Hepi je laki dia..mesti laki dia pon dpt brg dia nk!!uhuhu
6. Tak perlu susahkan suami teman/menunggu isteri nk shopping. Perempuan ni kalau shopping mesti tgk brg, compare brg, compare harga n baru beli. So amik masa lama nk beli sesuatu brg. Encik suami plak jenuh nk tunggu kan. Cara terbaik, shopping on9!!


Cons:
1. Tak sihat. Mana taknya, duk depan lappy berjam2 + makan makanan ringan. Bangun pon semata2 nk  refill makanan, nk g toilet atau nk solat. Itu kalau yg solat, kalau yg bendera merah, confirm tak bangun2. Mata sakit, tangan sakit, badan sakit, suma sakit cz duduk je. Kalau kita kuar g shopping/window shopping pon, kita leh bakar kalori, leh gak kuar peluh. Kan ada kempen, 10,000 langkah sehari, jd dengan berjalan kaki/shopping tuh, buat kita sihat ye kekawan..
{tp jgn jalan lelama pakai kasut tumit plak, sakit lain yg dtg plak}

2. Kena tanggung kos penghantaran. Kan rugi kalau minggu ni beli sehelai baju & mgu dpan beli sehelai lagi baju lain tp terpaksa bayar 2x kos penghantaran yg mana kekadang tuh 2x kos penghantaran = sehelai baju. Hal ni memg tak leh elak cz besenya barang leh reserved 2-3hr je. Lagipun, ada barang yg diupdate 2-3 hr sekali or every week, so kita sbgai pembeli tak leh la nk kumpul brg yg nk dibeli tuk sekali penghantaran je just tuk jimatlan kos penghantaran.So, nk tak nak, tuk jimatkan kos, beli sekali byk. Kalau free delivery lain citer la kan. 
{my fren pernah beli 2-3 helai baju dlm 1 penghantaran, tp tak pernah pakai baju dibeli cz tak suka katanya. tp nk buat cner dh beli sekali byk kan}.
Duk depan pc pon leh beli brg k!!!
3. Tak sedar penggunaan duit. Duit ni macam air k. Kalau shopping on9 ni, main click2 je, maybank2u, cimbclicks, sebut je bank mana, lancar je duit kuar. Tau2 beratus2 dh habis tp brg yg dibeli 2-3 brg je. 

4. Indah khabar dari rupa. Beli baju, baju tak muat, baju tak berkualiti..beli shawl, ada yg koyak..beli beg, fabrik tak bagus..mcm2 la perkara buruk leh diperolehi lepas receive brg yg dibeli. { Pengalaman sendiri: pernah dapat baju yg jahitan tak kemas, tepi baju koyak/kemasan tak bagus cam baju dibuat cincai je padahal beli mahal. Bila tanya seller, katanya tak check pun masa hantar brg ke customer. Bagus x seller gni..Pas2 terus blacklist seller ni cz kualiti service x bagus n kualiti brg pon tak bagus}.

5. Tertipu. Kadang2 ada seller yg penipu, bayaran dh dibuat, tp brg tak dapat pon. Pas2 terus hilang, xlh contact2 pon.
{ Ada satu kali tuh,  dh buat bayaran, pas2 seller diam je..Aftr 2wks aku anta email kt dia, baru dia reply. Bila tgk kt chatbox, ramai gak yg tanya pasal brg yg tak sampai lagi. Kta sbgai pembeli ingat kena tipu cz seller x explain ape2 pon..so, status pembelian kita ni tergantung gi2 je..mana x hangin satu badan kan. Kalau iye pon ada prob internet/xder masa, xleh ke suruh family/kawan2 ke tlg balaskan email pelanggan. xkan takder satu pon org leh dipercayai kan?}.

6. Risiko brg tak sampai. Lagi2 kalau beli brg dr luar negara. Biasanya seller takkan bertanggungjawb hal ni. So pembeli, kena amik risiko la. Kalau seller bagus, dia akan buat track & trace service tuk kita la. 
{ Pernah beli brg tuk my wedding dr 1 popular seller ni, pas2 mgu buat byran+email anta byk kali tp xdibalas, brg still tak sampai. Masa awal2 nk beli, nk buat byran, cepat je reply. Bila i msg hp dia tanya tracking no, xnk bg pon tracking no tp katanya dh pos & katanya x receive my email pon. Wth!!!sib baik dia nk anta lik parcel tuh, i2pon pas aku marah2 dlm my last email yg dihantar. Terus blacklist cz service tak bagus.Taula dia tu seller popular, n brg yg aku beli takla byk mana tp tuk my wedding k. My big day ok!! Ingatkan bila dh popular, service pon bagus, rupanya tak pun}

7. Tak dapat brg yg diingini. Kekadang tuh, kita baru send form nk beli item tuh, tau2 dh ada org beli dh. Penat je pilih2, amik masa wt keputusan last2 org lain lagi cepat beli dulu. 
{ Pernah jadi masa nk beli shawl tp tak rasa rugi pon cz skrg dh ramai org jual shawl kan}

 8. Pre-order??Ada gak blog jual pre-order brg kan. Kena tunggu lama skit la nk dapat brg. Besenya 2-3mgu baru sampai brg yg di order. Sape2 yg tak suka tgu, jgn cuba2 nk beli brg pre-order. Cian seller asyik kena buzz dgn pembeli je kan. 
{Pernah beli diy bag dr sorg akak. Memg tau bag ni lama tuk disiapkan jd tak pernah asyik buzz akak ni cz layanan akak ni superb ok. nk beli senang, bila lambat siapkan my bag, siap minta maaf lagi. sgt down 2 earth ok..very nice seller ni. cm ni baru kita rasa selamat je urusan pembelian tuh}
Rindu plak zaman shopping2 ng member2 gni!!
9. Sosial life???duk depan pc, xder la jumpa kawan2, borak2, gosip2, & makan2 kn.. So, kurang eratkan hubungan k. Bagi yg single plak, cner nk cari pasangan kalau x kuar rumah??Chatting??Dh chatting lama2 still kena kuar gak nanti kan..uhuhu

You Might Also Like

2 comment

  1. suka sebnarnya rambang mata bila nak shopping online ni kan..tapi yang tak best nye bila barang smpai tak sama ngan dlm gmabr ... hmmmm

    ReplyDelete
  2. betul la tuh..tp nk wat cner, tgk pic memg lawa tp bila dh dpt...xlawa pun..simpan dlm almari je..membazir beli..ada pengalaman ya???hihi ^_^

    ReplyDelete