TIPS

TIPS | Ajar anak2: Melindungi Diri

9:37 AM

Minggu persekolahan dh bermula. Budak2 ada macam2 ragam nk g sekolah ni. Mak bapak memg pening. Apepun, ada benda yg lagi penting iaitu kena ajar anak2 cara/kaedah utk melindungi diri. Ingat lagi x kisah 3 thn lepas??Kes Nurin Jazlin Jazimin? Al-Fatihah utk arwah. Bagi yg ada anak2 tuh, jaga anak2 betul2. Kalau takleh elak, kena ajar anak cara lindungi diri. Sedikit tips dr pakar penganalisi jenayah ni harus diambil perhatian k!!


Kamal Affendi Hashim aka Penganalisis Jenayah Pertama di Asia bg tips:


1. Anak2 yg naik bus - Parent kena adakan spot check samada sampai x anak2 ke sekolah. Jgn serah bulat2 kt pemandu bus.

2. Kenalkan anak2 pd pemandu bus - Agar pemandu bus tahu/sedar sapa yg takder dlm bus masa pergi-balik sekolah.

3. Bagi parent yg hantar anak sendiri - make sure kenalkan anak2 kat guard. Supaya guard leh pantau kalau parent lambat datang.

4. Parent lambat - bagitau anak2 tempat menunggu yg sesuai. Cth: masuk ke dalam sekolah semula/tunggu kt pondok guard

5. Parent lambat  - bagitau gak siapa yg boleh dtg amik. (mak bedah, mak kiah, pak long, pak teh - bagitau k nama2 jiran skali supaya anak2 x ragu2 nk tumpang sape2 balik)

6. Orang asing - ajar anak2 agar jgn bercakap dgn org tak dikenali bila bersendirian. Kalau ada org tegur, bgt anak2 supaya tanya org asing tuh sape nama mak ayah kita. Kena kenalkan dgn jiran tetangga supaya anak2 boleh bezakan org asing atau tidak.

7. No telefon - tulis no tepon parent kt blakang name card anak2 @ masukkan kad yg tertera no tepon dlm poket baju anak2. Senang kalau anak2 sesat atau ada apa2 jadi ke.(Anak2 biasanya tak berapa ingat no tepon k)

8. Sesat - bagitau anak2 mesti tuju ke mana. Cthnya, pegi ke stesen minyak ke & tepon ibu bapa@no pada kad.

9. Anak2 jatuh/amnesia/pengsan - masyarakat apa nak buat??So, kad yg tertera no tepon 2 sgt penting k

10. 999 - bgtau no kecemasan k supaya anak2 tau apa nk buat kalau ada kecemasan tp ajar gak jgn main2 dgn no tuh.

11. Anak2 hiperaktif - bgtau guru2 supaya pemantauan lebih boleh dibuat. Kang tetiba hilang budak 2 mana nk cari plak. Yelah, budak2 hiperaktif ni suka lompat sana, lompat cni, lari sana sini. Pening dibuatnya!!

12. Jiran tetangga - kalau ternampak ada anak jiran yg keseorgn, make sure tpn dulu mak ayah dia bfre bawa dia balik rumah. Kang mak ayah lambat dtg, tgk2 anak dia takder. Mau x pengsan dibuatnya bila tgk anak sendiri takder kt pintu sekolah.

13. No tepon guru - penting tuk tau keadaan anak2. Kot2la takdir anak hilang, leh tau anak dtg x sekolah.

You Might Also Like

0 comment