بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum. Alahai minggu ni mood berblogging langsung tiada. Jalan2 tengok blog orang je. Kalau dulu 2-3 kali sehari boleh update blog. Ai tak bz u tapi sakit 'M' dah sampai, apepun tak mau buat.. Nak menjahit pun ai buat tak pandang je benang jarum semua. Alhamdulillah mood memasak tak surut2. Kalau tidak, tak berasap la dapur pabila sakit 'M' tu menyerang mood memasak. uhu
Sup ayam ni minggu lepas masak.
Memang terbaik!
Masa memasak...slurppp..slurpp...arhh..enaknya
Cayalah kata den, memang kena cuba..hihii
Mel ubah sikit penyusunan resepi untuk memudahkan rujukan mel akan datang.
Tq empunya resepi!
Sup Ayam Hadnyai
Resepi: Myr
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
Sebelah ayam dipotong-potong
7 cm lengkuas - ihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya
5 batang serai - ditumbuk untuk pecahkan
Daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Bahan tumbuk (lumat)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
Bahan kisar
2 sudu besar ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
Rempah tumis
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 ketul kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Cara-cara
1. Tumiskan rempah tumis, bahan tumbuk, bahan kisar, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
4. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup..
Resepi: Myr
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
Sebelah ayam dipotong-potong
7 cm lengkuas - ihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya
5 batang serai - ditumbuk untuk pecahkan
Daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Bahan tumbuk (lumat)
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
Bahan kisar
2 sudu besar ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk jintan putih
Rempah tumis
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 ketul kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Cara-cara
1. Tumiskan rempah tumis, bahan tumbuk, bahan kisar, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
4. Tambahkan garam secukup rasa dan sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup..
5 comment
bak semangkuk...sedap nampak...
ReplyDeletesame hereeee... sangat amat malasss... blk kem isnin aritu, keje nyer membuta je. sakit badan yu.. masak pon cincai2 je.. bekfes mkn nestum.. huhu...
ReplyDeletesup ayam hadnyai ni mmg sedap. dh byk kali buat.
fazianbatrisyia >> Jadi tinja sudah..hihi
ReplyDeletetun_telani >> u malas2 pun ada gak bekfes, ai kalau dah malas terus lunch je..bekfes dibawa angin..kuikui
Akk pun menjak habis syawal byk betul M nya, badan pun tak berapa nk sihat..stil masak tp simple2 je..
ReplyDeleteSedap sup2 mcm ni...hadnyai mari..
Rohah >> Mel pun kalau boleh nak masak simple2 je tapi tekak ni nak yang pelik2. Kita jalan2 g hadnyai cari sup..heheheee
ReplyDelete