MINUMAN

Red Dates and Egg Tea - Khusus untuk wanita!

10:21 AM

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum. Sejak balik beraya hinggalah hari nak balik semula ke Bintulu, memang batuk2 dek kerana tak tahan kesejukan di kampung. Sejurus selepas mendarat, terus ke hosp. Check2 takde ape tapi doc kata 'U punya jantung ada bunyi'. Ah sudah! Memandangkan hari dah lewat, semua orang dah balik jadi minggu lepas kembali ke hosp untuk rawatan susulan. Alhamdulillah jantung ok tapi doc tu kata 'U punya jantung kecil la'..Aku gelak je.. Mayb badan aku kecil, jantung pun kecil la kot. I xtau u!

Daripada jantung, melalut ke isu lain
*Biasalah.hihi*.

Dipegangnya tangan laki aku, dia kata 'U dua orang sama saja. Tak tahan sejuk'.
Siap cakap 'U tau tak itu kilang buat roti. Kalau tak cukup panas, macamana nak jadi roti? Sama jugalah macam u, kalau sejuk saja, macamana nak dapat anak?'.

Bila fikir2 balik, betul juga. Aku buat roti pernah tak jadi sebab suhu sejuk. Tak naik roti aku! Tapi badan aku memang tak tahan sejuk maaa.. Doc ni bagi satu resepi untuk aku dan laki aku dia bagi suntikan.Tq doc! Laki saya kata montot dia kebas lepas disuntik. kekekeke

Aku suka doc ni. Kelakar! Tak terasa segala sakit mahupun masalah tatkala jumpa dia. Maybe semua doc perlu ada sifat humor saat berbicara dengan pesakit. Tapi yang bertempat la.


Aku dah buat sekali resepi ni. Kalau kat lidah aku tak tertelan sebab ada rasa pahit2 sikit. So lepas letak gula baru aku leh minum. Tak la teruk sangat. Red dates tu pula manis2, ala rasa macam kurma. Pastu ada juga terjumpa resepi yang sama, bolehlah korang rujuk juga, DI SINI. Aku masak tak lama sebab air tinggal secawan selepas hampir 5 jam.

Peringatan: 
- Resepi ni untuk perempuan sahaja. So jangan share or bagi suami anda minum ya!
- Buat seminggu sekali. (Bila aku tanya buat sampai bila, doc tu jawab 'Sampai u mati'. hihi)
- Jangan minum masa period. Minum 3 hari sebelum period dan 3 hari selepas period!

Red Dates and Egg Tea
Kredit: Dr Wong, Columb. Asia Hosp. 

Bahan2:-
30 bj red dates
1 bj telur
2 mangkuk air - dalam 700ml

Cara:-
1. Masukkan semua bahan dalam slow cooker.
2. Masak selama 6-8 jam dalam high mode



Memandangkan doc tu kata ia sangat baik untuk perempuan, jadi aku amalkan dan paksa diri minum. Dan seingat aku red dates ni ada dalam sup ayam kegemaran laki aku di Chicken Bun nun. *Bolehlah makan selalu* uhu. Di sini aku jumpa dijual 1kg RM15 sahaja. So, bagi yang tak tahu, ni ada sikit info tentang kebaikan red dates. Sila la baca maklumat penuh di link tu ya. Harapnya korang (esp ttcians) macam aku ni akan teruja sama.


What's so good about red dates?
If you think your daily intake of grapes and apples are good sources of Vitamin C, think again. Chinese red dates have 70x to 80x higher levels of Vitamin C!

Red dates also contain loads of Vitamin A, B1, B2, protein, calcium, phosphorous, iron and magnesium. This makes them great for people suffering and recovering from serious health conditions. In particular, red dates help to stimulate the production of white blood cells - which improves immunity and protects the liver. It is believed that they also suppress cancer-causing cells and reduce cholesterol.

For women who are trying to conceive, some swear by red dates! Apparently, drinking red dates regularly for a few months can help to re-balance the body's Qi and blood deficiency. This allows for period regularity and higher chance for pregnancy!


~ Full article: kjuju
  ____________________

1. The dates can improve anemia for women.
2. The adequate intake of red dates can solve various skin problems and strengthen the elasticity for the human skin.
3. The intake of dates can improve the physical health for people
4. Red dates can help people lose weight and enhance the immunity to various diseases

**When people eat red dates, they should not eat the dates and cucumber/carrot and the animal liver together**



You Might Also Like

4 comment

  1. Oho..x nah jumpa..ada khasiat tersendiri rupanya..

    ReplyDelete
  2. mel pun duk sarawak baru terjumpa red dates ni. Kalau doc ni tak cakap, mel pun tak tahu..uhu

    ReplyDelete
  3. 7-8 jam rebus! huhu.. stand by tong gas baru kt sblh ;)
    pasni masak sup ayam nk campur red dates ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mel malas nak tunggu, jadi masuk dalam slow cooker, biar dia masak sendiri. Tapi tula, kalau tun buat every week, mau melambung bil letrik. Mel takpela, free. So, kalau nak suh buatkan pun boleh.hihi

      Delete