Assalamualaikum. Semua orang bercuti kah? Berehat-rehat di rumah..Alangkah seronoknya.hihi
Hubby bercuti tapi kena pergi aktiviti berbasikal di Bintulu pula.Macam tak cuti juga la kiranya. Sabarlah dear, nanti dah pindah semenanjung, mungkin takde dah aktiviti sebegitu. ^^
Btw, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 56. Semoga keharmonian pelbagai bangsa dipelihara sebaiknya. Jika ada persengketaan, buang yang keruh, ambil yang jernih. Selamat bercuti semua.
Resepi yang dah banyak kali dibuat. Setakat ni tak pernah jumpa ketam yang betul2 gemuk isinya di sini. Jadi ada yang kecil pun alhamdulillah la. Dapat juga merasa isinya sikit2. Kang tak de langsung kepingin pula.
Ketam Berlada
Resepi: mel
Bahan:-
1 mangkuk ketam - gaul dgn garam & serbuk kunyit
*2 bj bawang
*1 ulas bawang putih
*1 sb cili kisar (*kisar)
1 batang cili merah - hiris
2 sb sos cili
Garam
Gula merah
Daun sup - hiasan
Cara:-
1. Goreng ketam hingga masak. Angkat dan toskan
2. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minya.
3. Masukkan cili merah, sos cili dan ketam. Kacau sebati
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula merah
5. Hidang
Resepi: mel
Bahan:-
1 mangkuk ketam - gaul dgn garam & serbuk kunyit
*2 bj bawang
*1 ulas bawang putih
*1 sb cili kisar (*kisar)
1 batang cili merah - hiris
2 sb sos cili
Garam
Gula merah
Daun sup - hiasan
Cara:-
1. Goreng ketam hingga masak. Angkat dan toskan
2. Tinggalkan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minya.
3. Masukkan cili merah, sos cili dan ketam. Kacau sebati
4. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula merah
5. Hidang
0 comment