Sewing

Chiffon Blouse

8:33 AM


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum. Hari ni nak share blouse pertama yang dah siap.
Nak buatnya sekejap je tp dicampur dengan penyakit 'M' ni, sudahnya jadi seminggu baru siap.
Itu tak campur dengan jarum patah lagi, salah ukuran lagi, silap jahit lagi...
NV50 ni dah paham dah cara guna tp bab jahitan ni....kenala hati2
Yela, malas na kalau dah tersilap jahit nak buka balik jahitan tu
Leceh n makan masa betul.. Sib baik ada orang gaji, so semua sepah2 kt lantai ada org tolong sapu..
Melalut plak...Blouse hijau ni my fav...baru sekali pakai g cameron coz short sleeve kan..
Kena pakai ng inner/sweater..Memandangkan cuaca kt Bintulu memgla panas, xdenya nak pakaila
Tp pattern boleh dijadikan sebagai contoh

Blouse hijau + 2 tone kain chiffon

Hasilnya.....Long Sleeve Chiffon Blouse ^_^
Ia tak sempurna tapi cukup puas hati dapat jadi baju dah
Yang paling susah nak jahit getah kat pinggang tu..
Nak tarik getah lagi, nak luruskan jahitan lagi..
Ditambah dengan kain chiffon yang superla asyik bergerak je..
Memang dah ada beli stabilizer tapi lupa nak letak..
Lepas dah habis jahit baru teringat ada stabilizer..hahaha



You Might Also Like

8 comment

  1. seronoknya siti... :) pakai sewing pattern ke? ke [akai contoh baju blouse hijau tu je? mas xbuat2 lg blouse org besar..bila la nak buat.asik buat baju alya je.hehe. susah x nak sambung lengan tu?

    ReplyDelete
  2. siti buka/ceraikan 1 helai baju blouse yang tak guna dah, pastu buat ukuran sama dgn blouse hijau ni..masa potong kain, main agak2 je..sudahnya lengan tak cukup panjang, itu yg letak bhgn hitam kt lengan tu..hahaha..nak sambung lengan senang je kalau ukurannya betulla..mas kena beli kain lebih skit tuk buat try-error la..:)

    ReplyDelete
  3. @Zahirah: Baju hijau tu beli online. Yang hitam tu tak jual.Maybe lain kali baru boleh buka order kot ^^

    ReplyDelete
  4. nanti dah ada masa sikit, baru buat banyak2 dan buka order..lagipun material import dari semenanjung..jadi agak terbatas nak buat banyak-banyak..cewahhh :D

    ReplyDelete
  5. cantiklah blouse awak buat.. pandainye..

    ReplyDelete
  6. @Atie Biasa2 je dear. Banyak lagi kena belajar ni.^^

    ReplyDelete