Produk

Kanta Essilor vs Hoya

8:29 AM


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum. Syukur alhamdulillah diberikan rezeki nak buat spek mata baru.
Tahun lepas punya story pasal g survey kt Shah Alam tapi tak jadi beli disebabkan sikap si tukang penjual bersambung tahun 2012 ni. Cuma kali ni survey-survey n beli terus ^^. Entri: Survey kanta

Tempoh lama berada di semenanjung, so pergilah buat spek baru
Macam entri lama memang nak guna kanta transition (Essilor/Hoya)
So, try survey harga kanta transition di 2 kedai yg mana kedua-duanya bertentangan antara satu sama lain
Pasal harga tak kisah sangat, yang penting perkhidmatan si penjual harus baik

Kedai 1:
Me: Nak survey kanta ni (Sambil tangan tunjuk pada paper atas meja)
Penjual: Oooo..Ada..ada..
Me: Berapa pakej harga bagi kanta ni?
Penjual: Kalau yang biasa dapat dalam RM200+ tp kalau yg ok sikit RM490
Me: Jenama Hoya je ke ada?Essilor takde?
Penjual: Apa?Essilor?(Buat muka macam tak pernah dengan jenama tu)
Me: Ye, essilor. Ada tak?
Penjual: Ooo..itu takde
Me: Kalau power 350, berapa keseluruhan harga ye?
Penjual: RM490 tu hanya kanta sahaja, sekarang tengah ada promosi.Kalau xde promosi,harganya lagi mahal. Kalau termasuk bingkai mahal sikit la (Sambil buat muka macam kita ni tak mampu nak beli)
Me: Ok..xpe la..Terima kasih..Nanti kami datang lagi

So, kami angkat kaki la. Layanan dah ok tapi bila sikap plus mimik muka yang kurang menyenangkan seolah-olah kita tak mampu nak beli, haruslah memang takkan beli kan. Pergi ke kedai kedua. Layanan memang tip top. Bukan sorang yang layan tapi 3 orang yang layan kami. Time nak pilih bingkai, tiga-tiga orang tolong carikan, bukan borak-borak sesama mereka plus bagi penerangan yang sangat detail. Masa check mata pun sangat la detail. Baru dapat tahu yang kedua-dua mata mel kurang peka/reaksi disebabkan terlalu banyak mengadap komputer. Power naik sikit je tapi silau naik dari 70+ kepada 100+. Risau gak mendengarnya ha. Kena jauhkan mata dari skrin tv atau lappy pasni.

Berbalik kepada kanta, jenama Essilor/Hoya memang ada kedua-dua2nya. Harga Essilor RM540, Hoya RM450 ~ kanta sahaja!
Selepas ditimbang tara, mel ambil jenama essilor disebabkan kantanya yang sedikit nipis berbanding hoya (bagi  power 300+ la). So, total semuanya kanta + bingkai  hampir 1k juga perabis untuk cermin mata je. Ada warranty n senang hati je berurusan dgn penjual. Beli hari Jumaat, hari Rabu minggu depannya dah siap. Penjual kata boleh pulang semula jika ada yang tak kena. So far, semuanya ok. Yang paling penting hubby suka. Hihihi ^^

Kesimpulannya, info yang perlu tahu before nak beli:
1. Harga kanta (Bergantung pada tebal, jenis, power)
2. Tebal/nipis kanta anda (Bergantung pd power. Makin nipis, makin mahal)
3. Warranty (Cover bahagian mana dan berapa lama)
4. Cepat/lambat pertukaran warna kanta (Indoor/outdoor)
5. Jenis kanta (Essilor, Hoya etc)
6. Penjagaan cermin mata (Adakah sama dgn kanta biasa?)
7. Berapa lama boleh siap? (Kalau special sangat, kedai kena tempah dulu ye. So lama sikit)

Mengenai perbezaan essilor atau hoya mana yang lebih bagus, kena tanya penjual k. Semuanya bergantung kepada power kanta dan duit dalam poket la ye.





You Might Also Like

0 comment