Info

Suratkhabar lama! Suratkhabar lama!

9:39 PM

Suratkhabar lama! Suratkhabar lama!
Biasa dengar x? Ape korg buat dgn surat khabar lama rumah korg?

Kegunaan suratkhabar aka Newspaper

1. Dipanggil sebagai media cetak. Fungsi utama sbgai penyebar maklumat tntg berita terkini mahupun xterkini, berita dlm dan luar negara xlupa info2 sensasi mahupun yg dah basi.

2. Dulu2 penjadi peneman setia kpda daun pisang utk membungkus nasi lemak. Kalau kat kampung2 still ada lagi, kalau kat bandar mungkin guna plastik + kertas serap minyak je balut nasi lemak. Yela celah mana nk cari daun pisang tgh2 bandar semata2 nk bungkus nasi lemak kn. Tp kalau guna npaper ok gak. Jam tu nak makan, jam tu la nk baca gak pernah alami x?

3. Boleh juga diguna sebagai pengelap. x caye? Try g bengkel2 motor/kete, kekadang diaorg lap2 ekzos ke, shaft ke guna menda?Harusla surat khabar kn. Kekadang tangan diaorg pn lap pakai surat khabar. Dgn minyak2 pe semua, xdernya nk lap guna kain. Nak basuh, nak menyental satu hal.

4. Suratkhabar sbgai pelapik. Tempat lapik bawang, lapik bawah brgan elektrik, lapik tmpt boot kete, lapik kotak isi brg/buah dan mcm2 tmpat lagi boleh lapik guna suratkhabar. Kalau paper kotor, tukar je paper. 
5. Boleh juga digunapakai ketika menyiang ikan ayam sotong sayur bawang pe semua. Sbgai pelapik juga la. Senang k!Habis je masak, bungkus2 suratkhabar buang ke tong sampah. Tak payah nak lap2 meja lagi. Meja tak bersepah, masa kemas pn jimat

6. Kalau byk sgt srtkhabar kt rumah korg, g jual kat apek cina yg selalu kutip besi buruk/suratkhabar lama tu.  Untung2 dapat puluh2 ringgit. Dr korg letak blakang rumah kena hujan, bazir gitu je. Baik bg apek cina tuk recycle. Ok pe!

7. Kat kampung2 selain bakar sampah guna getah/tempurung kelapa, leh juga guna suratkhabar utk memulakan api pembakaran. xkan tak pernah tgk plak.

 8. Selain sebagai pelapik, npaper digunakan sbgai penutup. Ala, kalau pergi kenduri2 kat kampung, tutup lauk pauk pakai mende?Surat khabar kan? Pakai katering lain cite la weh.mesti bertutup rapi punya
p/s: Memgla suratkhabar je pn, tp jgn pandang remeh byk kegunaan tau





You Might Also Like

0 comment