Assalamualaikum.
Dalam banyak-banyak masakan ikan dalam dunia ni, hidangan ni la yang aku masak kalau tak tau nak masak pe ikan . Lagi-lagi ikan yang kecil-kecil macam selayang, kembong, or ikan sela kuning. Hubby tak berapa suka makan ikan goreng. Dia suka kalau ikan tu dimasak pedas@ berempah. So, kenala layankan mood cik suami kan. Suka betul rasa cuka dan pedas ikan ni. Sedap!!
Resepi: mel
IKAN MASAK CUKA
Bahan-bahan:
1-2 ekor ikan selayang - ikan lain pun boleh
*4 bj bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1 in halia
* 2 bj cili padi
* 1 bj cili merah
* 1 btg serai
1/4 cawan cuka
1/2 bj timun - hiris panjang
Garam dan gula
Air secukupnya
Kaedah:
1. Goreng ikan hingga garing dengan garam dan kunyit
2. Tumis bahan hiris *
3. Masukkan cuk , gula, timun dan air. Kacau rata
4. Masukkan ikan dan garam
5. Hidang
Tips:
1. Kalau guna timun Jepun, boleh hiris semua tapi kalau guna timun biasa, buang bahagian tengahnya sedikit
2. Kuahnya lagi pekat lagi sedap
3. Nak pedas tambah lagi cili padi ya
0 comment