Kesihatan

INFO|Nombor@Sihat

9:11 AM

Sape nak sihat? Angkat tangan!!
Well, ada ke orang nak sakit?
Korang sihat tak hari ni?
Kalau sihat, alhamdulillah

Tapi kalau sihat, tak semestinya dalaman tak perlu nak check kan
Dah kata dalaman, mana kita nak tau sakit ke tak kalau tak g periksa
Ni ada sedikit info untuk yg mesti diketahui
Ke korang dh tahu? ^^


INFO| Nombor@Sihat

1. Denyutan nadi
[ Periksa nadi anda ketika anda sedang berehat! Berapa kali denyutan nadi ada per minit]

> 83 kali/minit - Tak efisyen. Jantung terlampau bekerja keras
40 ~ 50 - Denyutan bagi seorang atlet. Good!
~ 60 - Manusia normal. Good!

Periksa sekarang dan mulakan senaman jika nombor ada bukan dalam kualiti GOOD ok

2. Tekanan darah
[ Periksa setahun sekali ye.]

Ideal ~ 115 over 75
Lagi rendah lagi bagus k

Tekanan darah tinggi boleh merosakkan jantung, hati, otak dan buah pinggang. Boleh sebabkan penyakit strok. So, please kurangkan penggunaan garam k

3. Waist size
[ Waist size ~ 1/2 dari ketinggian anda. Periksa sebulan sekali ye]

Perempuan < 32 inci
Lelaki < 35 inci

"Waist size tells you about the belly fat, and it's that belly fat that puts pressure on your kidneys, and your kidneys regulate your blood pressure" ~ Dr Oz ] 

4. Tahap kolesterol
[ Periksa nisbah kelesterol anda!! ]

HDL kolesterol > 50
LDL kolesterol < 100 

5. Tahap gula dalam darah
[ Periksa waktu pagi ye. Ada alat utk periksa tahap gula dlm darah k. Boleh beli kt farmasi ye. Murah je. RM80++. Leh hadiahkan kt our parent k]

Tahap gula < 100

Semakin tinggi  nombor ni, semakin tinggila risiko korang dapat penyakit.
"Imagine taking nails and scraping the lining of [an] artery.That's what blood sugar does."- Dr Oz

Baru sikit, nanti aku kongsi lagi yg lain ye.
Baru periksa denyutan nadi..

Me: 61/min
Hubby: 42/min
Aku kena bersenam lagi. Pas kahwin ni, jarang berjalan/bergerak. Hubby kerjanya memang ke hulu ke hilir, memang hubby sihat. Alhamdulillah

Sumber: Oprah Show

You Might Also Like

0 comment