Donut ni resepi my mom. Lembut sangat wooo...Tapi aku buat takder la bulat-bulat macam donut biasa tu bentuknya. Buat kecil-kecil dan panjang coz senang nak makan. Sekali telan dan gula pun tak berterabur sana sini. Aku buat sikit je. Untuk 2 orang je nak menjamahnya. Sedap ke tak, korang kenalah cuba sendiri.
DONUT LEMBUT
Bahan-bahan:
2 cwn tepung gandum
2 sb susu tepung
1sk garam
2 sb gula
1 sb margerin
1 sb minyak
1 paket mauripan
1 bj kentang - rebus n lenyek/kisar halus
Air suam
Kaedah:
1. Gaul semua bahan hingga menjadi doh.
2. Tutup doh dengan kain lembap atau apa2 penutup dan biarkan 1-3 jam untuk membiarkan doh mengembang.
3. Buatkan bentuk yang disukai n goreng keemasan.
4. Tabur dgn gula castor/gula putih biasa yang dikisar hingga halus.
5. Hidang
4. Tabur dgn gula castor/gula putih biasa yang dikisar hingga halus.
5. Hidang
* Air suam dimasukkan sedikit demi sedikit sambil menggaul adunan bagi mengelakkan doh lembik
* Kegunaan ubi kentang untuk melembutkan donut tp jgn guna banyak sangat cz nanti ada rasa n bau ubi kentang.
Yang ni buat lain adunan. Hari lain la buat. Baru dapat macam donut kn.
Sama resepi dengan yang atas cuma buat bentuk je lain.
* Kegunaan ubi kentang untuk melembutkan donut tp jgn guna banyak sangat cz nanti ada rasa n bau ubi kentang.
Yang ni buat lain adunan. Hari lain la buat. Baru dapat macam donut kn.
Sama resepi dengan yang atas cuma buat bentuk je lain.
0 comment