Resepi ni dapat biskut yang rangup dan sedap. Biskut ni dapat sambutan ramai antara blogger2, harusla cuba kn.Tak cukup masa nak taip resepi, C n P saja resepi asal. Mahu packing bag pulang ke kampung!
Resepi: Kak Ummi
BISKUT DENMARK
Bahan-Bahan:-
- 2 cawan gula (mklang guna 1½ cwn)
- 1½ cawan butter
- 3 cawan tepung jagung
- 2½ cawan tepung gandum
- Vanilla
- 2 biji merah telur
Bahan Icing:-
- 2 kati kacang tanah – sangai dan tumbuk (mklang beli readymade aje)
- 2 bungkus gula icing
- 4 camb serbuk koko
- Air panas
*(Nota : bg sesiapa yg rajin nak buat icing ni silalah tapi maklang buat ringkas aje dengan mencairkan cooking choc + shortening, celup biskut dlm coklat dan golek ngan kcg tumbuk) - akak pun wat style Maklang jek..hehe
Cara-Cara:-
- Adunkan butter + gula hingga berkrim·
- Masukkan telur kemudian kacau hingga sebati·
- Masukkan esen vanilla dan kacau sebati·
- Ayak semua tepung, masukkan sedikit-sedikt – uli hingga menjadi lembut.
- Gentel bulat – sebesar hujung jari manis je , sbb nanti ia mengembang.. bakar dan sejukkan. (*ummi bakar pd suhu 180C selama 15 - 18 minit - hingga nmpak nak garing sikit, baru rangup! Itupn, bergantung jgk pd oven masing2 ya..)
0 comment