DAGING

Daging Masak Pedas

9:16 AM

Hidangan ni makan masa makan beradap adik aku.. Sedap sangat sampai aku try-error sendiri di rumah sampailah aku dapat rasa yang sama.. Masak sendiri, resepi sendiri coz google, xder pun resepi yang best.. Main masuk-masuk je bahan, campur sini, letak sana, jadilah hidangan ni.. Rasanya memang sama dengan apa yang aku makan dulu. Sedap! Try buat guna daging ayam, rasanya agak berlainan berbanding guna daging lembu.. Manisnya lain benor..Ckp banyak pun tak guna. Nak tau sedap ke tak, silalah cuba!

Resepi: mel

DAGING MASAK PEDAS

Bahan
200g daging - hiris nipis
1 labu bawang besar - hiris
*2 ulas bwg putih
*2 bj bawang merah
*2 in halia
*2 bj cili merah
*3 bj cili padi
1 sb cili giling
1 btg serai - ketuk
1 cwn jus asam jawa
1 sk garam
1 sk kunyit
1 sk gula

Kaedah
1. Lumur daging dengan kunyit dan garam dan goreng hingga masak. Angkat
2. Ketuk daging dlm lesung batu hingga leper/hancur sedikit
3. Tumis bahan tumbuk (*) dan serai dalam sedikit minyak.
4. Masukkan cili kering dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan daging dan jus asam jawa.
6. Sesuaikan rasa dengan gula dan garam.
7. Hidangkan dengan nasi panas

You Might Also Like

0 comment