Assalamualaikum. Resepi air asam ni mel xingat ambil dari mana. Tapi memang menjadi kesukaan di rumah ni. Mel gandingkan air asam ni dengan ikan sebelah bakar. Ikan sebelah bakar ni letak garam dan kunyit sahaja, lepas tu bakar. Alhamdulillah sedap.
Air Asam
Bahan hiris
Asam jawa dan air panas
1 bj bawang besar
2 bj bawang merah
1 bj tomato
1 bj cili merah
1 bj cili padi
1 bj cili hijau
Bahan tumbuk
1 bj cili merah
2 bj cili padi
1/2 in belacan - dibakar
garam
gula
Bahan perah
1 bj limau nipis
1/4 bj lemon
Kaedah
1. Ambil asam jawa campur air panas.
2. Tapis untuk dapatkan jus. Ulang 2x.
3. Campurkan semua bhn dan ratakan.
4. Masukkan hirisan kulit limau/lemon.
Bahan hiris
Asam jawa dan air panas
1 bj bawang besar
2 bj bawang merah
1 bj tomato
1 bj cili merah
1 bj cili padi
1 bj cili hijau
Bahan tumbuk
1 bj cili merah
2 bj cili padi
1/2 in belacan - dibakar
garam
gula
Bahan perah
1 bj limau nipis
1/4 bj lemon
Kaedah
1. Ambil asam jawa campur air panas.
2. Tapis untuk dapatkan jus. Ulang 2x.
3. Campurkan semua bhn dan ratakan.
4. Masukkan hirisan kulit limau/lemon.
0 comment