Kek | Muffin

Peanut Streusel Pumpkin Pound Cake

10:09 AM

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kelmarin ralit tengok hubby ber'facebook' perasan satu benda. Check kita punya 'Pages Feed' (bukan news feed ya). Cuba periksa, adakah kalau kita scroll dari atas sampai bawah penuh dengan berita dunia retis atau penuh dengan ilmu? Aku ni kalau buka fb suka scroll pages feed sebab tak berapa ingin amik tahu hal orang dekat news feed tu kecuali hal penting.

Kalau pages feed penuh dengan berita retis, kena muhasabah diri la. Kita nak cari ilmu berguna atau ilmu sia-sia? Kita tak sedar kadang-kadang benda kecil sebegini, buat kita lalai. Rugi masa. Secara tak langsung melambangkan apa kita nak masukkan dalam hati kita dan apa yang kita nak bawa dalam keluarga kita. Bukan tak boleh tapi kesederhanaan itu penting. Sama juga, kalau penuh dengan pages shopping saja, susah juga. Tambah-tambahkan dengan pages masakan ke, pages keagamaan ke, pelancongan ke. So mulai sekarang, like la pages yang bermanfaat ya supaya pages feed kita penuh dengan ilmu berguna!

Sila like --- Vivapalestinamalaysia | HadithoftheDay | Ibubapacemerlang | fattabiounimalaysia

Alhamdulillah hasil kedua dari tanaman labu. Sebiji besar berat dalam 2 kg lebih. Ini kalau beli di kedai mau lebih RM20 ni sebiji. Punyalah banyak bijinya. InsyaAllah boleh tanam lagi, dan kalau Allah izinkan tak putus la bekalan labu sepanjang menetap di sini. Sebelah dah buat bubur labu manis, sebelah lagi buat kek lerr. Sedap rupanya labu buat kek. Tertarik dengan ayat 'Best Peanut Butter Recipe Ever', apalagi mulakan operasi.

Aku kan peminat peanut butter, jadi apa jua berkaitannya memang takkan ku tolak. Masa bakar, nak makan, semerbak bau macam apam balik. Rasanya manis-manis, lemak dan masin sikit gitu. Makan masa suam2 memang sedap. Nyum..nyumm..nyumm..


Peanut Streusel Pumpkin Pound Cake
Recipe: cake

Ingredients:
3 cups All Purpose Flour
1 tsp Baking Powder
1 tsp Baking Soda
½ tsp Salt
1 tsp Cinnamon
½ tsp Nutmeg - xde. xletak
½ tsp Ginger
½ cup Butter or Margarine, softened
½ cup Chunky Peanut Butter
¾ Sup Granulated Sugar
¾ cup Light Brown Sugar
3 Eggs
1× 15 oz can Pumpkin - mel kukus labu dan kisar dalam food processor
1 tsp Vanilla

Streusel Topping:
½ cup Light Brown Sugar
½ cup All Purpose Flour
½ cup Chopped Dry Roasted Peanuts
2 Tbsp Creamy Peanut Butter
2 Tbsp Butter or Margarine, chopped into small pieces
Powdered Sugar, optional

Directions:
Heat oven to 350 degrees. Spray a 10 inch tube pan with nonstick cooking spray. In a medium bowl, mix together flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, nutmeg and ginger, then set aside. In a mixer bowl, combine butter or margarine, peanut butter, granulated sugar and light brown sugar, then beat until well blended. Add eggs, one at a time, mixing well after each addition. Mix in pumpkin and vanilla. Gradually add flour mixture, mixing until well combined. Pour mixture into prepared pan. For streusel topping, in a medium bowl, mix together light brown sugar, flour and peanuts. Add peanut butter and butter, then work mixture until it resembles coarse meal. Sprinkle over mixture in pan. Bake for 55-60 minutes. Cool in pan for 10 minutes and remove to cooling rack. When cool, remove from pan and sprinkle with powdered sugar, if desired.

You Might Also Like

5 comment

  1. salam ..sedapnya... lepas kutip hasil tuaian buat kek.. alahai indahnya nikmat .. semuanya kita buat sendiri kan..

    ReplyDelete
  2. [ Wani ] - tu la kak, berbudi pada tanah ni, bila time tuai, time masak nikmatnya terasa double. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  3. Rajinnya mel ni...klau la dekat....boleh p jengah...smbil bwak piring..hihihi...

    ReplyDelete
  4. Menarik.....tapi kalau labu makan sorang lah jawabnya. Huhuhu

    ReplyDelete