Kek | Muffin

Banana and Apple Cinnamon Muffins

9:14 AM

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum. Sepatutnya hari ini aku dan suami berada di Kuching. Cuti2 Malaysia. Hubby kerja macam PM, xlulus saja cuti. Life hanya untuk bekerja saja. Hujung tahun memang bz sampaikan cuti tahunan pun tak habis. Nak tak nak pergi awal tahun. Kali ni dah dapat cuti, dah beli tiket semua pun tak diizinkan nak pergi dek kerana kesihatan kurang baik. Pasti ada hikmah di sebalik semua yang terjadi. Yela sakit itu tandanya Allah suruh rehat. Kalau tak sakit mana nak rehat kan. Semoga dipermudahkan apa jua urusan kami.

Muffin ni aku buat last week. Perabih pisang emas dan apple merah. Pisang emas terlampau byk sangat rumah aku ni. Ada berbelas-belas pokok pisang emas belakang rumah. Satu pokok berbuah, satu pokok lagi masak ranum. Dah tebang, pokok lain pulak berbuah. Syukur alhamdulillah rezeki tak pernah putus cuma itulah kekadang tak termakan, ku paksa hubby bawa ke office. Lagipun bila dah banyak sangat pusing2 buat muffin, kek, pankek dan cekodok. Memandangkan hari panas, lagila cepat masak ranum pisang tu. Aku buat adunan ni dapat lebih kurang 14bj muffin. Part aku suka masa proses bakar tu, bau cinnamon semerbak je..Alhamdulillah sedap!


Banana and Apple Cinnamon Muffins
( Sumber : Dapur Inahar )

Ingredients
3 very ripe bananas (kita guna 8 biji pisang emas)
125ml vegetable oil
2 eggs
250g plain flour
100g caster sugar
½ teaspoon bicarbonate of soda
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon cinnamon
2 eating apples, cored, peeled and cubed
1/2 tsp salt   
                  
Method
1. Preheat the oven to 200ºC/180ºC fan oven/gas mark 6 and line a 12-bun muffin tin with muffin papers.
2. Mash the bananas and set aside for a moment. Pour the oil into a jug and beat in the eggs
3. Put the flour, sugar, bicarbonate of soda and baking powder and cinnamon into a large bowl and mix in the beaten-egg-and-oil mixture, followed by the mashed bananas.
4. Fold in the chopped apples and then place equal quantities in the prepared muffin tin and bake in the oven for 20 minutes.
5. Cool in the tin for 5 minutes before removing to cool completely on a wire rack.


You Might Also Like

3 comment

  1. jeles! jeles!! tun nk makan pisang terpaksa gi pasar.. bila teringin nk bungkus2 daun pisang tu, teringin je laa smp balik kg baru dpt daun pisang nyer. huhu..
    bau cinnamon mmg sedap!

    ReplyDelete
  2. @Ayu InsyaAllah sedap..cubalah

    @Tun Kita ni tak pernah jumpa, kalau jumpa leh juga bagi2 pisangnya.hihi ^^

    ReplyDelete