Apa Kata Anda?

Nama Anak

8:19 AM

Assalamualaikum blogger2 sekalian
Hari ni nak story pasal nama anak/baby pula
Apa nama pangkal bagi anak@bakal anak korang?

Muhammad? Nur? Raja? Megat? Puteri? Syed? Siti?
Atau nama anak 1 perkataan sprti Adam/Hafiz/Yusof?
Suka pangkal nama anak awal alphabet mcm 'A' atau hujung2 mcm 'Z'?

Kami adik beradik nama pangkal semua 'S' (yg pompuan)
Bila time periksa memg duk bhgn belakang (kedudukan kn ikut nama)
Masa UPSR aku xduk dlm dewan, terpaksa duk dlm kelas sbb dewan penuh. Paling tak best sebb yg duk sebelah bukan budak kelas kedua (aku kelas pertama) tp budak kelas tercorot sekali.Tak selesa sebb kerja diaorg ni meniru je. Mana nak jawab periksanya lagi, mana nak tutup kertas supya org x tiru lagi!Huh!!
Masa PMR n SPM boleh tahanla cz tak ramai yg duk kelas pertama. Lebih kurang 30 org je. Jadi yg duk sebelah kita memg budak kelas kedua/aliran akaun la. Itupun ada yg tiru gak. Duk belakang memg cikgu2 jarang pusing2 (korg ingat cikgu rajin sgt ke nk pusing kalau dh penat). Budak2 belakang memg suka bising. Sgt2 tak selesa nak jawab peperiksaan k

So, oleh kerana pengalaman inilah, my sister amik keputusan bg nama anak dgn pangkal 'A'. Biar masa peperiksaan duk bhgn depan saja. Nak meniru pn takut. Duk depan mesti aman n sunyi je. InsyaAllah, kalau ada rezeki aku dpt anak, aku pn nak buat mcm tu gak.
1 more thing, bagi nama anak biarlah nama anak tu tak boleh diubah2 sebutan atau cara tulisnya. Cthnya: Adam. Sebut mcmana pn, tulis mcmana pn tetap Adam je. Kalau bg nama Yusof, memg la nama tu baik tp kena fikir gak nanti susah nk tulis. Boleh jadi Yussof/Yusoff/Yuesof/Eusof ye. Nak daftar nama anak kt sekolah pn nanti buat cikgu pening dgn nama yg pelik2. Yang tahu nama sebenar hanyalah empunya badan sahaja. Jangan lupa kalau boleh letak 'Muhammad' Atau 'Nur' ya!

Daaaa...

You Might Also Like

0 comment