Amazing Ideas

Multi-storey Car Park

9:25 AM

Masa belajar dulu memg seorg lecturer ni suka sgt meng'arah' student2nya utk cari bahan2 tentang teknologi terkini. Nak tak nak kena buat gak sbb carry mark leh meningkat skit kalau share teknologi2 terkini ni. Ala, share guna e-learning tu skrg lect guna FB dah. Tp yg bagusnya byk ilmu boleh dapat woo. Tengok mcm2 teknologi. Tak kirala laki ke pompuan, memg semua teruja tgk stp teknologi yg member2 kuliah share. Hari ni nk share pasal 1 teknologi kt Jepun ni. Not sure kt Msia ada atau tak

Multi-storey Car Park

Sudah sedia maklum, Jepun ni tanahnya memg mahal dan terhad. One of the reason why diaorg guna basikal ye. Guna kereta, pakai space besar nk parking, jd kena charge mahal. So, ape diaorg buat ialah membina tempat parking bertingkat. Ini high technology punya car park ye. Kalau nak tgk yg real punya,nk tgk bagaimana parking bertingkat ni berfungsi pls tgk kt Youtube ye. Berlambak kat situ.

Teringat video yg my member share ms belajar tu yg mana lift pengangkat kereta tu berfungsi secara auto n boleh berpusing 360 darjah utk meletakkan kereta di tempat yg kosong. Contohnya dlm picture ketiga ni, korg just perlu park di tempat masuk, selepas lift kereta tu ditutup, kereta tu akan bergerak sendiri pergi ke tmpt parkingnya. Dh hbs shopping2 ke, just dtg lik n amik kereta korg semula dlm lift tu. Very easy. Kalau tak paham, sila google ye

You Might Also Like

0 comment