TTC

Dyna Ferrous Fumarate Tablet

8:03 AM

Folic acid mel dah nak habis stok
Sblm ni beli kat farmasi je
Beli yg biasa2 je dulu cz belum mengandung kn
Pegi la kk cz nak beli cz bandar jauh, so xlh nak g kt farmasi ke ape
Tapi...seorang nurse ckp ~
Nurse : Kenapa amik folic acid ni?
Me : Kenapa?
Nurse : Itu kan ubat untuk turun darah!
Me : ?????

Lepas tu, nurse tu bagi ubat 'Dyna Ferrous Fumarate Tablet ' .
Dia siap ckp " Folic Acid yg awak makan tu sama je dgn ubat ni".

Ok, sekarang mel dah konfius!
1. Ritu g klinik swasta, doc ckp folic acid ni langsung xde kesan
Ia sebagai supplemen & bukan ubat turun darah ~ memg itu pn yg mel tahu
2. Bila google, Tablet ni memang sama dgn Folic Acid sebab kedua2nya sumber iron 
Jadi, ia bukan ubat turun darah
3. Kalau nurse tu bgtau folic acid tu ubat turun darah, kenapa orang mengandung makan gak?


Google2 terjumpa fakta ni:
Some medical conditions may interact with Ferrous Fumarate. Tell your doctor or pharmacist if you have any medical conditions, especially if any of the following apply to you:
  • if you are pregnant, planning to become pregnant or are breast-feeding.
  • if you are taking any prescription or nonprescription medicine, herbal preparation or dietary supplement.
  • if you have allergies to medicines, foods or other substances.
  • if you have inflammation of the colon, Crohn disease, digestive problems, ulcers, certain types of anemia or a blood disease.
  • if you have had multiple blood transfusions. ~ lifeshop2u
Nak makan kena dapatkan nasihat doc
So, my hubby tak bagi makan. Benda lain pulak jadi nanti
Terpaksala tunggu 1-2 minggu lagi nak g farmasi
Dyna Ferrous Fumarate Tablet ~ 200 mg

You Might Also Like

0 comment