Udang Nestum


Assalamualaikum. Oleh kerana nak keluar bandar hujung minggu ini, stok lauk dalam freezer haruslah dihabiskan. Kalau tidak penuhlah freezer dengan stok2 lama. Minggu lepas buat pembersihan peti ais. Mel belajar asing2kan setiap lauk yang dibeli dalam plastik. Satu plastik untuk sekali masak sahaja. Dan susun dalam keadaan mendatar. Jadi tak perlu masukkan dalam tupperware dan defrost banyak2 pabila nak masak. Dan tulis tarikh serta kuantiti. Senang nak tahu mana stok lama atau baru. Idea tengok rancangan Jamie Oliver la ni. hehe

Udang ni salah satu yang nak kena habiskan. 2 minggu dah usia dalam freezer ni. Alhamdulillah masih ok lagi rasanya. Masak nestum hubby memang suka. Mel meratah je. Sedap diratah. Lagi2 tang serdak2 tu. uhuu

Udang Nestum
Resepi: mel

Bahan A:
1 mangkuk udang

Garam, serbuk kunyit secukupnya
2sb tepung beras

Bahan B:
1 tangkai daun kari
1/2 bj bawang besar - mayang
1 in halia - cincang
5 bj cili padi - ketuk

Bahan C:
1sb gula
1/2 cawan nestum

Cara:
1. Satukan semua bahan A. Goreng udang keemasan. Angkat dan toskan.
2. Ambil sedikit minyak gorengan udang. Tumis bahan B hingga layu kekuningan.
3. Kuatkan api. Masukkan udang dan bahan C. Gaul sebati.
4. Hidang dengan nasi panas.

5 comments:

  1. sedapnya.masa goreng mesti bau semerbak kan
    sy suka buat begedil salut nestum
    Allah baunya..

    ReplyDelete
  2. salam singgah..

    lama jugak dah tak buat udang nestum ni.. macam terliur pulak.. x pernah buat mcm mel buat ...biasanya letak dlm bekas2 jugak hii..

    ReplyDelete
  3. macam best ni mel....boleh try nanti

    ReplyDelete
  4. feberet wana ni mel..kalau makan boleh ja habiskan semua..heheh..

    ReplyDelete